Font Awesome Icons




BARCELONA MOUNTED POLICE HQ

New headquarters for the Barcelona Mounted Police, Barcelona, Spain
September 2017

Nominated YTAA (Young Talent Architecture Award) 2018
Nominated Archiprix International Award 2019
IE Architecture + International Award 2018-19
 






















EN
Usually hiding behind fortress-like buildings, police stations tend to project a rather hostile image instead of a welcoming one. This may have something to do with the nebulous notion of “authority,” but does “authority” necessarily mean “authoritarian”? I believe it doesn’t have to be this way.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Learning from the problematic relationships between communities and their police forces from all over the world, this project proposes a carefully balanced environment for the headquarters of the Barcelona Mounted Police. The proposal explores a new typology of semi-public building that responds to the needs of the citizens, the police officers, and their horses under the notion of “Polis Station,” a term inspired by architect Jeanne Gang’s studies regarding this topic.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In a “Polis Station” –Polis is the Greek word for community– different parts of the program are open to the community. Spaces such as the dressage arena, the exhibition areas, or the green spaces act as meeting places where citizens interact with the police in non-enforcement situations. By opening the doors of a traditionally concealed institution, this urban police station becomes an integral part of the neighborhood, not only as a public service, but also as a recreational and educational hub.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
The project is located within the Parc Carles I, in the Vila Olímpica neighborhood in Barcelona. From an architectural perspective, an apparently simple plan and elevation (a low wall that hides between the park vegetation with an extruded tower in the center) gives room to a rich variety of experiences in section: double height spaces, crossed perspectives and plenty of natural light.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ultimately, this project is born under the premise that the police needs the community and the community needs the police. Architecture can offer new ways to reinvent this relationship in search of a healthier, happier, safer city.



ES
Generalmente contenidas detrás de edificios sobrios con aires de fortaleza, los cuarteles de policía tienden a proyectar una imagen hostil en lugar de acogedora. Esto tal vez tenga algo que ver con la nebulosa noción de "autoridad", pero ¿"autoridad" necesariamente precisa mostrarse como "autoritaria"? Yo creo que no tiene por qué ser así.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Tras analizar relaciones problemáticas entre las comunidades y sus fuerzas policiales en diferentes lugares del mundo, este proyecto propone un entorno cuidadosamente equilibrado para la sede de la Policía Montada de Barcelona. La propuesta explora una nueva tipología de edificio semipúblico que responde por igual a las necesidades de los ciudadanos, los policías y sus caballos bajo la noción de "Polis Station", un término inspirado en los estudios de la arquitecta Jeanne Gang sobre este tema en su oficina de Chicago.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En una "Polis Station" —Polis es la palabra griega para comunidad—; diferentes partes del programa están abiertas al público. Los espacios como el campo de doma, las áreas de exhibición o los espacios verdes actúan como lugares de encuentro donde los ciudadanos interactúan con la policía en situaciones distendidas, sin tensión. Al abrir las puertas de una institución tradicionalmente encerrada, esta nueva estación de policía urbana se convierte en una parte activa del vecindario, no solo como un servicio público, sino también como un centro recreativo y educativo.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
El proyecto está ubicado dentro del Parc Carles I, en el barrio de Vila Olímpica de Barcelona. Desde un punto de vista arquitectónico, el edificio consiste en una planta y alzado aparentemente simples (una pared baja que se esconde entre la vegetación del parque con una torre extruida en el centro) pero esa sencillez da lugar a una rica variedad de experiencias en la sección: espacios de doble altura, perspectivas cruzadas y mucha luz natural.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En última instancia, este proyecto nace bajo la premisa de que la policía necesita a la comunidad y la comunidad necesita a la policía. La arquitectura puede ofrecer nuevas formas de reinventar esta relación en busca de una ciudad más saludable, más segura y más feliz.







client
— ajuntament de barcelona
location — parc de carles I, barcelona
year — 2017
status — proposal 
area — 10 000 m2

team — sergi sauras
collaborators — alvaro maestro



← previous project / next project →