Font Awesome Icons




IN PRAISE OF SHADOWS
Installation at Museu Frederic Marès, Barcelona
February 2017

Lamp Lighting Project of the Year 2017
Exhibited at Spanish Pavilion at the Venice Architecture Biennale 2018
















EN
Respecting all of the pre-existing elements in the Frederic Marès Museum, visitors are invited to reflect on the architect’s role as a “definer” of spaces, through an indefinite, transient experience that is created and reimagined by the free will of the visitors. Time is used as a design element, since the installation is not projected as a static object: it takes a new dimension every time a person comes in, becoming an actor and audience at the same time in an ethereal theater of shadows.

The courtyard of the Frederic Marès Museum is a hidden gem in the heart of Barcelona that is filled with stimulating elements. The proposal consists of a series of semitransparent curtains that embrace these elements around the central light source, completely changing the perception of the place. The stone walls, the arches, the orange trees, and the fountain become the props to a theater of silhouettes, in which the citizen is the protagonist.

As with a Japanese room, the different degrees of opacity of the shadows become the stimulus for an immersive and relaxing experience that is based on observation and interaction.





ES
Integrando todos los elementos preexistentes en el patio del Museo Frederic Marès —los arcos, los naranjos, la fuente, los muros de piedra son parte activa de la experiencia— se invita a los visitantes a reflexionar sobre el papel del arquitecto como "definidor" de espacios, a través de una experiencia transitoria e indefinida, creada y reinventada a través del libre albedrío de los visitantes. El tiempo se utiliza como un elemento de diseño más, ya que la instalación no se proyecta como un objeto estático: toma una nueva dimensión cada vez que una persona entra, convirtiéndose en actor y público al mismo tiempo de un teatro de sombras.

El patio del Museo Frederic Marès es una joya escondida en el corazón de Barcelona llena de elementos estimulantes. La propuesta consiste en una serie de cortinas semitransparentes que, al abrazar estos elementos y transformar su relación con la fuente de luz central, cambian por completo la percepción del lugar. Los muros de piedra, los arcos, los naranjos y la fuente se convierten en el attrezzo de un teatro de siluetas, en el que el ciudadano es el protagonista.

Como en una habitación japonesa, los diferentes grados de opacidad de las sombras se convierten en el estímulo para una experiencia inmersiva y relajante que se desarrolla tanto en la observación como en la interacción.




client — icub - ajuntament de barcelona
location — museu frederic marès, barcelona, spain
year — 2017
status — completed
area — 200 m2
budget — 3.000 €

team — sergi sauras, pau garrofé
collaborators — joan salvadó, victoria huguet,marco mosca, gerard closa
photography and video — victoria huguet, marco mosca



← previous project / next project →